preskoči na sadržaj
Povijest

OSNOVNA ŠKOLA VLADIMIRA NAZORA PAZIN

Prva hrvatska pučka škola u Pazinu osnovana je 9. listopada 1890. godine nakon mukotrpne i dugogodišnje borbe hrvatskog puka da ima svoju školu. To je bila dvorazredna pučka škola koja je djelovala sve do veljače 1922. godine kada je dekretom talijanskih okupacijskih vlasti zabranjen njezin rad.

Odmah po oslobođenju Pariza, 7. svibnja 1945. godine ponovno je počela s radom hrvatska osnovna škola. Kao četverorazredna osnovna škola djelovala je do 1956. godine, a odlukom Narodnog odbora općine Pazin, od 17. srpnja 1956. škola je reorganizirana u Osmogodišnju školu "Otokar Keršovani".

Početkom 1965./66. školske godine izvršena je značajna reorganizacija osnovnog školstva na Pazinštini: ukinuto je 17 malih područnih škola i stvorena je jedna velika s matičnom školom u Pazinu i desetak područnih škola s više od tisuću učenika. Naziv škole je promijenjen u Osnovna škola "Vladimir Nazor" Pazin.

Najnovija reorganizacija osnovnog školstva na području Pazinštine izvršena je 1989. godine, kada su se četiri samostalne osnovne škole (u Lupoglavu, Motovunu, Tinjanu i Trvižu) i dvije područne škole (Sv. Petar u Šumi i Karojba) udružile s Osnovnom školom "Vladimir Nazor" Pazin u Osnovnu školu Pazin.

Od 1. rujna 1996. godine naziv škole je Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin.

Godine 2000. škola je obilježila 110. obljetnicu hrvatske Pučke škole u Pazinu, a tim je povodom Grad Pazin školi dodijelio najviše priznanje - grb grada Pazina. Te je godine Ured za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu Pazin dodijelio školi Priznanje povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja.
      


Anketa
Više volim:preskoči na navigaciju