Jabuka – kraljica voća
Dan jabuka – 20. listopada
Jabuku možemo jesti na razne načine: svježu, sušenu, kuhanu i pečenu. Od tog voća možemo napraviti različite proizvode i slastice: sok, salatu, kompot, džem, žele, smoothie, kašice, kolače, ocat…
Jabuka je najkompletnija i najkorisnija namirnica u ljudskoj prehrani jer sadrži gotovo sve što čovjekov organizam treba. Puna je vitamina i minerala te čisti zube. Najspominjanije je voće u literaturi. Stablo jabuke može rađati i do 100 godina. Danas ima preko 8000 sorti jabuka. Vrlo je dragocjena. Tom kraljevskom voću posvećen je jedan dan u godini.
U čast jabukama, učenici 1. razreda bavili su se različitim aktivnostima. Ujedno su spoznali kako pravilno i sigurno koristiti razna kuhinjska pomagala. Rezali su voće na različite načine, kuhali kompot, napravili voćnu salatu, servirali i degustirali jabučne poslastice.
Ponukani pričom o maloj usamljenoj zvijezdi, učenici 3. razreda odlučili su ispeći jabuke punjene orasima i medom. Naravno, svi su se okupili za stolom uz nesvakidašnju deliciju. U slast!
Prije nekoliko godina učenici 4. razreda u školskom dvorištu zasadili su darovanu sadnicu jabuke o kojoj redovito brinu, s njom „vode razgovore“ te nam poručuju - Drvo protresi, jabuku donesi!
I još nekoliko uzrečica…
Jedna jabuka na dan tjera liječnika iz kuće van.
Rumena kao jabuka.
Ako želiš jabuku, moraš protresti stablo.
Jabuka ne pada daleko od stabla.