2020-10-21 11:51:00

Jabuka – kraljica voća

Dan jabuka – 20. listopada

Jabuku možemo jesti na razne načine: svježu, sušenu, kuhanu i pečenu. Od tog voća možemo napraviti različite proizvode i slastice: sok, salatu, kompot, džem, žele, smoothie, kašice, kolače, ocat…

Jabuka je najkompletnija i najkorisnija namirnica u ljudskoj prehrani jer sadrži gotovo sve što čovjekov organizam treba. Puna je vitamina i minerala te čisti zube. Najspominjanije je voće u literaturi. Stablo jabuke može rađati i do 100 godina. Danas ima preko 8000 sorti jabuka. Vrlo je dragocjena. Tom kraljevskom voću posvećen je jedan dan u godini.

U čast jabukama, učenici 1. razreda bavili su se različitim aktivnostima. Ujedno su spoznali kako pravilno i sigurno koristiti razna kuhinjska pomagala. Rezali su voće na različite načine, kuhali kompot, napravili voćnu salatu, servirali i degustirali jabučne poslastice.

Ponukani pričom o maloj usamljenoj zvijezdi, učenici 3. razreda odlučili su ispeći jabuke punjene orasima i medom. Naravno, svi su se okupili za stolom uz nesvakidašnju deliciju. U slast!

Prije nekoliko godina učenici 4. razreda u školskom dvorištu zasadili su darovanu sadnicu jabuke o kojoj redovito brinu, s njom „vode razgovore“ te nam poručuju - Drvo protresi, jabuku donesi!

I još nekoliko uzrečica…

Jedna jabuka na dan tjera liječnika iz kuće van.

Rumena kao jabuka.

Ako želiš jabuku, moraš protresti stablo.

Jabuka ne pada daleko od stabla.

 

 

 

 

   


Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin